Warme voeten met behulp van droogbouw vloerverwarming

Electric floor heating system installation in new house. Worker align cement with roller

De winters worden steeds strenger, temperaturen ver onder de nul zijn eerder regel dan uitzondering. Thuiskomen, je schoenen uittrekken en je voeten langzaam opwarmen door een heerlijke vloerverwarming zou niet misstaan in ons koude landje. De meest ideale vorm van vloerverwarming is de droogbouw vloerverwarming

Wat is droogbouw vloerverwarming? 

Droogbouw vloerverwarming houdt in dat het kan worden aangelegd zonder dat er een vloer omheen gegoten hoeft te worden. Het kan direct bovenop de ondergrond die er al ligt worden gelegd. De naam zegt het eigenlijk al, bij droogbouw vloerverwarming wordt geen gebruikgemaakt van natte producten. Met natte producten wordt gedoeld op bijvoorbeeld cement om na het leggen van de verwarming de vloer egaal te maken. Bij vloerverwarming droogbouw gebeurt dit dus niet. Men kan dan gelijk na het leggen van de verwarming de installatie naar wens bedekken met een mooie tegel-, houten of plavuizen vloer. 

Over het algemeen is droogbouw vloerverwarming makkelijker te leggen omdat er minder verbouwd hoeft te worden. Het maakt niet uit wat de ondergrond is, je kunt het overal op leggen. 

De voordelen van droogbouw vloerverwarming. 

Naast dat je thuiskomt en direct de warmte door je sokken heen voelt, heeft vloerverwarming nog meer voordelen. Zo is het energiezuiniger, of je nou een op water of elektrisch gebaseerd systeem hebt. Ze zorgen voor een consistente verwarming door je gehele huis. Waar een ouderwetse radiator tussen de 65 en 75 graden Celsius moet worden verwarmd om effectief te verwarmen kan droogbouw vloerverwarming dit met 29 graden Celsius of minder. Daarbovenop komt nog eens dat radiatoren vaak zorgen voor slecht verdeelde warmte. Dichtbij de radiator is het ontzettend benauwd, en ver van de radiator is het soms wat frisjes. Dit resulteert in sommigen die het raam boven de radiator open doen, wat weer zorgt voor ontzettend veel verspilde energie. Je kunt je voorstellen wat dit doet met de energierekening. Gemiddeld resulteert het investeren in een (droogbouw) vloerverwarming in een energiebesparing van 15%.

Zoals in het vorige kopje al genoemd is deze vorm van vloerverwarming ook geschikt voor ieder type huis en vloer. Als er al een vloer ligt, is het ook gewoon mogelijk om de installatie neer te leggen. 

Daarnaast heeft het nog een lage opbouwhoogte én een laag gewicht. We praten dan over respectievelijk 20 millimeter en 25 kilo per vierkante meter. Hierdoor is het erg geschikt voor monumentale panden, woonboten en appartementen. Een normale vloerverwarming is vaak te zwaar en te hoog, dit is bij een droogbouw vloerverwarming niet het geval.  

Ook is het sneller warm dan een natbouw vloerverwarming. Omdat het zoals al eerder gezegd direct onder de vloer ligt, stroomt de warmte beter door. Ook de verspreiding is beter dan bij een nat systeem. 

Soorten droogbouw vloerverwarming

Ook binnen deze vorm van vloerverwarming bestaan er weer verscheidene soorten. Zo bestaat er de noppenplaat (makkelijk te installeren en dus snel) en de EPS vloerverwarming platen met warmtegeleiding lamellen (hoger rendement en de vloer is sneller warm). Bij beide soorten is zowel elektrisch als waterverwarming mogelijk. Een fysiek verschil is de opbouwhoogte, dit is bij de noppenplaat 20mm en bij de EPS vloerverwarming platen met warmtegeleiding lamellen 25mm.