Wanneer moet je dakpannen vervangen?

De 10 Beste

Het is belangrijk dat je dakpannen voldoende bescherming bieden tegen weersomstandigheden, zodat je problemen zoals lekkages binnenshuis kan voorkomen. Het kan nodig zijn om je dakpannen te vervangen, wanneer ze poreus of beschadigd raken. In dit artikel lees je meer over het vervangen van dakpannen en over hun gemiddelde levensduur. 

De meest voorkomende redenen om dakpannen te vervangen

Het kan nodig zijn om je volledige dakbedekking te vervangen, als je regelmatig op verschillende plekken last hebt van lekkages. Ook kan het zo zijn dat je enkel de zwakke delen van je dakpannen moet laten vervangen. De dakdekker kan dit beoordelen.
Hieronder zie je de twee meest voorkomende redenen die ervoor kunnen zorgen dat je dakpannen aan vervanging toe zijn.

  1. Veroudering
    Vaak zien we dat dakpannen bijvoorbeeld poreus zijn geworden vanwege langdurige blootstelling aan hardnekkig vuil zoals mos, en andere soorten groene aanslag van buitenaf. Dit kan komen omdat je dak niet regelmatig is onderhouden of omdat de levensduur simpelweg is verstreken. Bij aanslag ontstaan er barsten en scheurtjes in de dakpannen, waardoor waterschade kan ontstaan. In dit geval is het belangrijk de dakpannen op tijd te laten vervangen.
  2. Stormschade
    In dit geval zijn de dakpannen door zware wind of storm naar beneden gewaaid en vaak ook beschadigd. Het is ook in het geval van schade verstandig om tijdig je missende dakpannen te laten repareren of vervangen en de schade te laten herstellen door de dakdekker, om lekkages te voorkomen. 
De 10 Beste

Gemiddelde levensduur van dakpannen 

De levensduur van dakpannen is afhankelijk van het materiaal. Keramische dakpannen kunnen wel tussen de 50 en 80 jaar meegaan, en betonnen dakpannen hebben een gemiddelde levensduur tussen de 30 en 40 jaar volgens De 10 Beste

Levensduur verlengen

Om ervoor te zorgen dat je het vervangen van je dakpannen kunt uitstellen, is regelmatig onderhoud erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld een onderhoudsabonnement nemen en ieder jaar je dak laten controleren en reinigen door een vakkundige dakdekker. Ook is het mogelijk om bij de onderhoudsbeurt een extra coating te laten aanbrengen aan je dakpannen, dit is een beschermlaag die ervoor zorgt dat je dakpannen langer meegaan.