Muren stuken: de werkwijze

Stukadoor Gids

Een stukadoor kan je muur mooi afwerken en egaliseren door stucwerk aan te brengen. Wanneer een stukadoor de muren gaat stuken, werkt hij in verschillende stappen. Benieuwd hoe een stukadoor nu precies te werk gaat, en wat de gemiddelde kosten zijn voor muren stuken? Lees dan verder!

Hoe gaat een stukadoor te werk? 

Een stukadoor houdt een vast stappenplan aan in zijn werkwijze. Hieronder zie je de werkwijze van een stukadoor bij het stuken van muren in drie stappen. 

  1. Voorbereiding
    Allereerst moet de ruimte worden leeggemaakt, en moeten de ruimtes worden afgeplakt. Ook moet de ondergrond van de muur volledig schoon zijn. Er mag dus geen behang meer aan de muur zitten, of loszittende verf. Daarnaast worden eventuele gaten in de muur gedicht met vulmiddel. Soms is de ondergrond van de muur nog niet vlak genoeg, en moet er alvast een pleisterlaag worden aangebracht. Vervolgens wordt het voorstrijkmiddel aangebracht voor een goede hechting van het stucwerk.
  2. Stuken
    Nadat alles goed is voorbereid kan de stukadoor het stucwerk aanbrengen. Afhankelijk van je materiaalkeuze wordt de laag met het gekozen soort stucwerk aangebracht. Veel voorkomende soorten stucwerk zijn bijvoorbeeld sierpleister, sausklaar stucwerk of betonstuk.
  3. Eindafwerking (optioneel)
    Wanneer je een verf of behang laag wenst over het stucwerk, kan dit in deze fase worden aangebracht voor de afwerking. 
Stukadoor Gids

Gemiddelde kosten voor het laten stuken van je muur 

De kosten voor een stukadoor zijn afhankelijk van verschillende factoren volgens Stukadoor Gids, zoals het type en materiaal stucwerk, je muuroppervlak, en het uurtarief van de stukadoor. De prijzen verschillen dus enorm wanneer je muren laat stuken.

Kosten per stucmateriaal

Voor raapwerk betaal je gemiddeld tussen de 15 en 30 euro. Voor schuurwerk moet je rekening houden met een prijs tussen de 14 en 26 euro per vierkante meter. 

Betonstuk is een prijzige optie, en kost 100 euro per vierkante meter. De kosten voor sierpleister liggen tussen de 12 en 25 euro per vierkante meter. Voor spuitpleister betaal je gemiddeld tussen de 5 en 15 euro per m². Als je kiest voor sausklaar stucwerk, liggen de kosten tussen de 9 en 24 euro per vierkante meter. 

Hieronder zie je de kosten in een overzicht voor muren stuken. 

Kosten stukadoor 2022

Soort stucwerkGemiddelde prijzen per m²
Spuitpleister€5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk€8,- tot €17,-
Sausklaar stucwerk€9,- tot €24,-
Sierpleister€12,- tot €25,-
Raapwerk€15,- tot €30,-
Schuurwerk€14,- tot €26,-
Betonstuc €100,-