Wegwijs worden in dakreiniging en het inhuren van een schouwvegen

Hoe maak je een plat dak schoon en wat zijn de voordelen van een schouwvegen? Het goed onderhouden van het dak, of het nu een plat dak is of een schuin dak met pannen, is voor elke huiseigenaar belangrijk. Heb je ook nog een schoorsteen op het dak staan? Dan moet je ook deze toch wel minimaal eens per jaar laten vegen.

Plat dak versus dakpannen

Op een plat dak liggen vaak geen pannen. Dit soort daken wordt voor het grootste gedeelte gedekt met bitumen of EPDM. Bitumen lijkt op een soort vloerbedekking dat op het platte dak wordt gebrand. Bij een dakrenovatie wordt de hele bovenste laag van bijvoorbeeld bitumen vervangen door een nieuwe laag. Een dak dat is gedekt met dit materiaal, gaat tussen de twintig en dertig jaar mee. EPDM gaat langer mee, zo’n vijftig jaar, en wordt niet op het dak gebrand. Het is milieuvriendelijker. Wil je echt een plat dak dat bijdraagt aan het milieu en de natuurlijke omgeving? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een ‘groen dak’. Dit soort daken, de naam zegt het eigenlijk al, worden ‘gedekt’ met natuurlijke materialen zoals (vet)plantjes en mos.

Een pannendak bestaat uit, vanzelfsprekend, dakpannen. Er zijn verschillende soorten pannen op de markt, waarvan leien dakpannen de bekendste en van oudsher meest gebruikte soort is. Nu zijn er ook keramische pannen en zelfs pannen van kunststof verkrijgbaar. Een complete dakrenovatie van een pannendak kan een behoorlijke kostenpost opleveren. Alle pannen zullen namelijk vervangen moeten worden.  Je spreekt dan eigenlijk ook van een nieuw dak in plaats van van renovatie.

Schoorsteenonderhoud van belang

Naast het onderhoud van het dak, is bij aanwezigheid van een schoorsteen, ook het onderhoud van het schouw van belang. Het advies is om, bij intensief stoken van de open haard, de schouw toch wel zeker twee keer per jaar te laten vegen. Vaak combineren bedrijven hun expertise op het gebied van dakonderhoud en schoorsteenvegen, al wordt wel geadviseerd om het dak in het voorjaar en de schoorsteen juist in het najaar te laten reinigen.