Het onderhoud van de schoorsteenveger

schoorsteenveger

Heeft je woning een schoorsteen maar heb je deze nog nooit laten reinigen door een schoorsteenveger? Dan zou je dit toch eens moeten laten doen. Door het stoken ontstaat er immers afzetting van teer en roet. Dit kan de schoorsteen flink vervuilen. Dit vuil blijft niet alleen in de schoorsteen hangen maar verspreid zich na verloop van tijd ook door de woning zelf. Je zult merken dat het huis sneller vies wordt en ‘stoffig’ lijkt. Een vuile schoorsteen betekent dus vooral meer schoonmaakwerk. Reden genoeg om een schoorsteenveger in te schakelen. Op die manier houd je niet alleen de schoorsteen maar ook de woning een stuk frisser.

Een vervuilde schoorsteen beïnvloedt je gezondheid

De schoorsteenveger is onmisbaar voor het schoonhouden van de schoorsteen en de woning. Dit is echter niet de enige reden voor een regelmatige onderhoudsbeurt. Een vervuilde schoorsteen kan namelijk ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit komt onder meer omdat we de roetdeeltjes inademen. Daarnaast kan de vervuiling tot verstopping leiden. Bijvoorbeeld als gevolg van een vogelnest. Zo’n verstopping kan desastreuze gevolgen hebben omdat de rook dan niet voldoende afgevoerd kan worden. In plaats daarvan stroomt de rook terug de woning in waarna het wordt ingeademd door de bewoners. Als het tegenzit kan er ook nog gasvorming optreden. Het inademen van deze gassen is uiterst gevaarlijk. Een regelmatige onderhoudsbeurt van de schoorsteen is daarom wel zo gezond.

Regels omtrent schoorsteenonderhoud

Een vuile schoorsteen levert risico’s op voor de veiligheid en de gezondheid. Mede daarom zijn er van overheidswege regels opgesteld voor het schoorsteenonderhoud. Maak je gebruik van een stooktoestel type B en verbruik je stookolie of een vaste brandstof? Dan moet je de schoorsteen ten minste één keer per jaar laten vegen. Verbruik je gas? Dan is een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt voldoende.

Een schoorsteenveger in Turnhout

Ben je op zoek naar een goede schoorsteenveger bij jou in de buurt? Neem dan eens contact op met Schouwonderhoud Willems. Zij reinigen je schoorsteen grondig, veilig en tegen een voordelig tarief. Na het onderhoud ontvang je een reinigingsattest ten behoeve van je verzekering.