De juiste manier om een vaatwasser in te ruimen

Ben je een pietje precies? Grote kans dat je deze dagelijkse klus al zeer goed uitvoert. Maar, de onderstaande tips helpen jou om het meest populaire apparaat in de keuken nog beter te gebruiken. Al met al, weten hoe je de vaatwasser nóg beter kunt inruimen is mooi meegenomen.

Het vaatwasser debat: voorwas of geen voorwas?

Tenzij de vaatwasser ouder is dan jijzelf, hoef je geen schone vaat in de vaatwasser te doen. Je hoeft slechts de voedselresten te verwijderen van een vuil bord en ‘m toe te voegen aan het onderste rek. Spoel alleen de borden af die voorzien zijn van verbrande of vastgeplakte voedselresten. Bepaal zelf welke borden afgespoeld dienen te worden en gebruik indien nodig een rubberen schraper. Hiermee bespaar je water, tijd en energie door de vieze vaat rechtstreeks in de machine in te ruimen die volledig in staat is om een schone vaat af te leveren.

Voordat je verdergaat …

Niet alles hoort in de vaatwasser. Houten kookgerei, zachte metalen, goede messen en glaswerk moeten met de hand worden gewassen, ook al staat erop dat het veilig is voor in de vaatwasser. Vaatwasmiddelen kunnen schade toebrengen aan metalen en coatings. De hitte en waterdruk in moderne vaatwassers kunnen funest zijn voor keukengerei.

Hoe je vaatwasser in te ruimen
Voordat je de vaatwasser inlaadt kijk dan eens naar de waterstralen, die zich hoogstwaarschijnlijk aan de boven- en onderkant van de binnenkant van jouw machine bevinden. Zodra je begrijpt hoe het water tijdens de was- en spoelcyclus wordt geleid, helpt dit jou bij het inrichten van de vaat.

Een punt van aandacht: zoals de meeste huishoudelijke apparaten werken vaatwassers efficiënter als ze vol met vaat zijn. Daardoor hoeft de afwasmachine minder vaak aan en het levert een beter wasresultaat op. Lees deze en andere tips over energiezuinig afwassen op MilieuCentraal.nl.

De beste manier om de vaatwasser in te ruimen

Het onderste rek

Bij het inruimen van het onderste rek plaats je de hogere vaat aan de buitenkant zodat ze de waterstroom niet blokkeren. De vuile kant van bakplaten, snijplanken en grote borden moet naar het midden gericht zijn. Bij het inruimen van de borden wissel je af tussen kleine en grote borden om de waterstralen naar de vuile vaat te leiden. De vuilste vaat moet altijd in het midden geplaatst worden.

Het bovenste rek

Het bovenste rek is voorbehouden aan glazen en plastic vaat. Uit de buurt van het verwarmingselement en de krachtigere waterstralen is het bovenste rek ontworpen voor jouw fijne vaat, dus overbelast het niet. Glazen mogen elkaar niet raken. Indien mogelijk, wissel af tussen plastic en glas of laat er genoeg ruimte tussen zodat ze kunnen bewegen en niet klinken. Ook hier geldt: plaats de vieste vaat in het midden.

Het zilverwerk mandje

Veelal bevindt de bestekmand zich in de deur of op het onderste rek en krijgt het bestek de volle kracht van de waterstralen waardoor je hier niets voor dient te plaatsen. Plaats scherpe messen naar beneden gericht voor de veiligheid. Het overige bestek kan naar boven of beneden geplaatst worden, zolang ze niet in elkaar verstrikt raken.

Wat vind jij van deze ideeën? Zetten deze ideeën jouw inruimroutine op z’n kop? Laat het ons weten in de onderstaande reacties. Kijk ook gelijk voor vaatwastabletten bij 123schoon.nl van merken als Dreft, Finish en Sun.